Pipkrage ca 1500 tal

2005 börjar jag om igen på det här med pipkrage. Första försöket blev ju inte bra, det mindre lyckade experimentet. Alla vecken slokade och bildade inte alls 8:or som jag ville, med andra ord det var lite mer bångstyriga veck. Om detta finns att läsa längst ner i en egen ruta. Kan vara pedagogiskt att se och läsa om hur jag gjorde fel så att inte du gör det.

Lite klokare har jag blivit. Använd stadigt tyg eller spets att göra vecken till en pipkrage i. Gör inte bredare än 10 cm så kan du vara säker på att den inte slokar, eller behöver stöd på annat vis. Jag har sicksackat fast lite fisklina längst ut på spetsen. Själva hals materialet kan vara gjort i vad som helst. Ett brett band, linne eller annat lyg. Hakar, eller knyband för att sätta ihop kragen runt halsen.

Metod 1 Fisklina och sydd i kanterna.

Halsremsan mät ut en remsa med omkretsen av din hals+3cm Beräkna ca 3cm bredd.

Spetsen närmare 3 meter ( jag mätte tyvärr inte den exakta längden)

Så här ungefär ser schemat ut på papersskissen
Detta är det material jag använde. Själva halsremsan är gjord av ett veckband för gardiner,
Spetsen är utklippt i långa remsor från ett större styvt spetsstycke.
Den en sidan föstärktes med en sicksackad fast satt fiskelina längs med sidan
Markera längs kanterna, små märken med ca 1 cm mellanrum. Markera snett så att markeringarna inte ligger mittemot varandra.
Börja att nästa fast spetsen i var kantsida, med ungefär 3 små stygn. Sy fast spetsen i 8:or
Efter en stund börjar det hela ta form, och man kan skönja hur det skall bli. Har du gjort rätt så lägger sig spetsen i fina 8:or.
Tja såhär blev det
 

Metod 2 spets lagd i veck.

 

Den här varianten är lite krångligare, men ger lite mjukare veck och är ev den metod som passar för lite större kragar, med mjukare fall, i ärmar osv.

Till remsa för halsen ca 3 bred . Längden=omkretsen+3 cm. Gör 2 st

Spetsen ca 3 meter.

 

Börja med att på spetsen 1 cm in från kanten var 2 cm.
Stick upp en nål med tråd i första markeringen. Vid var markering ta ett par trådar på nålen, fäst 4 markeringar framåt på detta vis, och dra ihop så att fyra veck bildas. Näst ihop denna lilla samling av veck. Fortsätt med nästa samling av veck genom att tråckla fram till nästa märke stick upp nålen och fäst det 4 nästa markeringarna på nlen dra ihop och gör nästa samling med veck.
Av de 4 veck som du har i var samling lägg två till vänster och två till höger sy fast dem för hand längs med den sydda sömmen som du redan har.
Lite smått går det att urskilja vecken, hur de är lagda och fastsydda.
När man sedan petar ut den andra sidan av spetsen så bildas automatkskt dessa söta små 8 formationerna.

 

Pipkrage ca 1500 tal

Ja detta var ju inte det enklaste ska jag villigt erkänna. Hur gör man? Efter mycket om och men förstod jag att pipkrage på engelska heter ruff. Hittade förklaringar till hur man gör och en del bilder på sidor som handlar om Elisabethanska dräkter. Det finns två olika varianter på pipkrage. Eftersom jag inte visste vilken metod jag skulle använda mig av så blev det två st testkragar.

 

( felet var att jag anände för breda veck tyngden gjorde att det slokade)

Börja med att mäta ut "kragståndet" dvs hur hög krage du vill ha samt omkretsen runt halsen. Det bör bli en avlång bit som är någon cm hög. Du skall ha 2 lika delar i ex tunnt linne eller lakansväv som är behagligt direkt mot halsen, klipp ut en lika stor bit fliselin som stryks på den ena delen av tyg. Sy ihop på tre sidor. De bägge kortsidorna och den ena långsidan. I den sidan som inte är öppen skall man lägga vecken.

Styvnaden i kragen

Att få fason eller styvnad i pipkragen, kan man då fixa på två olika sätt. Antingen med fisklina eller stärkning.

Fisklinemetoden: Sy fast fisklina (ca 30 mm tjock)längs med ytterkanten på tyget som skall läggas som veck, så att fisklinan följer längs med ytterkanten på kragen runt om. Den hjälper till att hålla ut 8:a figurerna i vecken och gör så att formen bibehålls.

Stärknings metoden:Sy kragen färdig blanda till stärkelse i ljummet vatten ( det står på förpackningen hur mycket osv) ta den hårdaste reckomendationen för stärkning. Doppa ner hela kragen vrid försiktigt ur och låt det hela torka till fuktigt, sedan stryker man var veck för sig. Samtidigt formar man vecken, de hårdnar inte förrän det strukna svalnat.

Vecken.

Biten som skall bilda vecken kan vara en tygbit av chiffong, tyll eller spets som är ca 5-8 cm bred och ca 200 cm lång.

Att lägga vecken tog mig ca 2 timmar att lista ut hur man gör, trots att jag hade tagit ut en del bilder och instruktioner på webben. Slutligen fick jag till veck som automatiskt lägger sig som 8 formade veck ute i kanten. Efter vad jag kan förstå så rekomenderar jag att både stärka och använda fisklina om kragen är bred.

 

Stärkt enkel pipkrage

Detta var mitt första försök, den är stärkt med hjälp av stärknings metoden, den är gjord av ett gammalt lakan, och jag är glad att mitt första försök att lägga veck var i ett skönt icke glidande material. Den skall justeras så att man kan knäppa själva kragen direkt efter halsen med ett spänne eller liten snörning. För att det inte skall bli en glipa vid öppningen fästs de yttersta delarna ihop med en liten nål eller liknande.

 

Spets pipkrage.

Denna spets var i sig själv styv men förstärktes ytterligare längs med det som skulle vara ytterkant på kragen. Jag använde en fisklina som var 25 mm tjock, det är för tunnt så jag rekomenderar en tjokare lina ca 30 mm tjock

 

 

 

Förvaring

Jag har funnit att för mig passade det alldeles ypperligt att förvara pipkragarna på gamla lampskärmar. Varför blev det lampskärmar? Tja de fanns i närheten när jag letade efter ett ställe att hänga upp kragarna på. Kan tänka mig att flaskor eller tratt eller liknande kan vara bra som förvarings ställe. På detta vis blir inte vecken platta