MISM vad är det?MER

En ISM är en konstriktning exempelvis Surrealism, Kubism,Impressionism,Expressionism.

Det finns massor av andra ismer som inte nämns på den här sidan. Vi skall ägna oss åt 4 st olika ISMER som jag skall försöka att förklara vad det innebär.

 

 

Surrealism.

Ordet kommer från franskans sur realism= ungefär översatt till ovanpå verkligheten. Overkligt kan man säga.

 

Det är en målarstil som är jättefint och noga målat, lite fotografiskt återgivet fast det man ser är helt overkliga saker.

En berömd surrealistisk konstnär var Salvador Dalí ( han med den tokiga mustachen)en annan nästan lika berömd konstnär som målade surrealistiskt var René Magritte. Frida Khalo var en sydamerikansk kvinna som målade surrealistiskt.

 

självporträtt av

Salvador Dalí

Narcissus heter denna målning

Reneé Magritte

Själporträtt av

Frida Khalo

VadISIS

 

Kubism.

Ordet påminner lite om ordet kub som är något fyrkantigt. Kubismen vill visa verkligheten från två sidor samtidigt. (Studera tavlan " flickorna från Avignon" där syns det tydligt näsorna är i profil medan ögonen är målade rakt framifrån)

Det hela ser lite fyrkantigt ut, även om det är en stor yta av samma färg kan den målas i olika nyanser av färgade ytor.

självportätt av

Pablo Picasso

 

 

Tavla målad av Juan Gris

en av kubistmålarna

Målad av Juan Gris

 

 

 

 

 

Expressionism

Ordet kommer från engelskans expression och betyder uttryck. Så denna ISM handlar om att man vill uttrycka en känsla. Försöka att få betraktaren att känna en känsla när man kikar på tavlan.

självporträtt av

Edvard Munch

Norrmannen Edvard Munch är en av de mest kända expressionistiska målarna. Han målade den berömda tavlan Skriet som du ser här bredvid.
Tysken Emil Nolde var en annan expressionist

Målad av Van Gogh

 

 

 

Impressionism

Ordet kommer från engelskans impression och det betyder intryck.

Man skulle måla intrycket just nu. Det betyder att om 5 minuter har solen flyttat sig en bit och vi ser på världen i ett annat ljus, så det gällde att måla hastigt därav att det är snabba penseldrag som man kan se i målningen.

Eduard Monet:s näckrosor

Monet är en av de mest berömda impressionistiska konstnärerna

Tavlan målad av Renoir